Nättidningen
CyberInfo Sveriges nättidning fokuserar på it, teknik och kultur. Ibland – när något intressant dyker upp – täcker vi även in allmäna nyheter.
Uppskattar du tidningen får du gärna donera en slant eller köpa en bok.
Vill du tipsa oss om något? Du omfattas av källskydd vilket innebär att du får vara anonym om du vill. Vi avslöjar aldrig våra källor. Du hittar våra kontaktuppgifter här.
Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.
Kategorier i nättidningen: cyberinfo, böcker, nagios, programmering, matematik, elektronik, nätverk, linux, raspberrypi, program, bsd, git, krönikor, nyheter, säkerhet, bedrägerier, reportage, docker, utvalda, retro, allmänt, essäer.
-
Kom igång med Raspberry Pi och Linux, del 1
Raspberry Pi har förändrat världen i fler avseende än ett. För första gången kan vi köpa en relativt kraftfull dator för runt 400 kr. En Raspberry Pi version 3 har fyra kärnor på vardera 1,2 GHz och 1 GB i RAM.
-
Temperaturövervakning med Raspberry Pi
När det här projektet är klart så har vi en Raspberry Pi som övervakar temperaturen via en DS18B20 temperaturprob (finns att köpa för runt 40-80 kr till varstans). För att larma användaren om att temperaturen har överstigit ett visst gradtal tänds en lysiod. Under tiden programmet körs kan man också se temperaturen direkt på skärmen.
-
Fjärrskrivbord i Linux
Det finns mängder med olika lösningar för fjärrskrivbord i Linux, alltifrån den gamla klassikern XDMCP som har funnits länge till mer moderna varianter som VNC och NoMachine. Det finns även implementeringar av Microsofts RDP för Linux. De varianter vi kommer att gå igenom här är XDMCP och två olika lösningar för VNC. Samtliga exempel är baserade på Debian Stretch med LightDM som login-manager.
-
Räkna ut nätmasken
Att kunna räkna ut nätmasken på ett snabbt och enkelt sätt underlättar vid planerandet och byggandet av TCP/IP-nätverk. Det är nätmasken som bestämmer hur stort ett nät kan vara och hur IP-adresserna kommer att se ut.
-
Listor i Python
Det finns i huvudsak tre olika sorters listor i Python, vilka är vanliga listor, tupletter (skrivskyddade listor) och ordlistor.
-
Sammanställ data med Pandas
Nu ska vi kika på hur man kan sammanställa stora datamängder i Python med hjälp av biblioteket Pandas.
-
Räkna ut primtal i Python & Scratch
Att koda program som visar eller räknar ut primtal är ett bra sätt att lära sig om loopar på. Dessutom är det ju både praktiskt och roligt att göra. För visst är det väl bra att ha ett program nära till hands som visar om ett visst tal är ett primtal eller inte? Dessutom tränar det hjärnan att tänka logiskt.
-
Träna multiplikationstabellen med Python & Scratch
Som ett roligt litet projekt har jag gjort två små program för att träna multiplikationstabellen. Det ena är skrivet i Python och det andra i Scratch. Både två fungerar ungefär likadant. Båda programmen visar hur många rätt och fel man har, samt hur stor procent av ens svar som är korrekta.
CyberInfo Sverige är ett it- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.