CyberInfo Sverige
RSS flöde

Nättidningen

CyberInfo Sveriges nättidning fokuserar på it, teknik och kultur. Ibland – när något intressant dyker upp – täcker vi även in allmäna nyheter.

Uppskattar du tidningen får du gärna donera en slant eller köpa en bok.

Vill du tipsa oss om något? Du omfattas av källskydd vilket innebär att du får vara anonym om du vill. Vi avslöjar aldrig våra källor. Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Nyhetsbrev

Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.

Kategorier i nättidningen: cyberinfo, böcker, nagios, programmering, matematik, elektronik, nätverk, linux, raspberrypi, program, bsd, git, krönikor, nyheter, säkerhet, bedrägerier, reportage, docker, utvalda, retro, allmänt, essäer.

  • Introduktion till elektronik

    Artikelbild

    Ni har väl inte missat artikelserien Introduktion till elektronik som jag skrivit åt m.nu? Här nedan finns i så fall länkarna till samtliga delar i serien. Det är en kort introduktion till grundläggande elektronik på fem delar. Artiklarna behandlar allt från ellära, Ohms lag och Coulombs formel till lödning, breadboarding och hur mätinstrument fungerar.

  • UTF-8 och svenska tecken i FreeBSD 11

    Artikelbild

    Att få till svenska tecken i konsolen i FreeBSD är inte alltid det enklaste och mest självklara. Dessutom använder FreeBSD som standard ISO-8859-1, en teckenkodning som inte är lika populär längre. UTF-8 är istället den kodning som har kommit att bli de-facto standard.

  • Kom igång med Git

    Artikelbild

    Git har på kort tid blivit det mest populära verktyget för versionshantering. Men vad är då Git och hur fungerar det? Det ska vi reda ut här!

  • Introduktion till Scratch

    Artikelbild

    Ni har väl inte missat artikelserien som jag skrivit åt m.nu om programmering i Scratch? Här nedan finns i så fall länkarna till samtliga delar i serien. Det är en artikelserie om Scratch och programmering. Läs gärna delarna i den ordningen de visas här nedan, då varje del bygger vidare på föregående del. Artiklarna börjar på en grundläggande nivå med hur Scratch fungerar, och avslutas med att vi gör ett komplett mattespel i Scratch.

  • Binära och hexadecimala talsystemen, vad är det?

    Artikelbild

    Åtta bitar utgör en byte. En bit är den lägsta beståndsdelen i en dator. En bit är en etta eller nolla, strömmen på eller av. Lägre beståndsdel än så kan vi inte hitta i datorn. Ett tecken i datorn är en byte stor (om vi bortser från UTF-8 som är större än en byte för att få plats med specialtecken och svenska tecken exempelvis).

  • Felhantering i Python

    Artikelbild

    Att hantera fel som uppstår under körningen av ett program är en viktig del i programmeringen. Fel kommer alltid uppstå, det kan vara alltifrån att utrymmet på hårddisken är slut, datorns minne är fullt, en fil som vi ska läsa inte finns eller har fel rättigheter. Vi ska aldrig anta att användaren matar in den typ av data som vi förväntar oss.

  • Funktioner i Python

    Artikelbild

    Att skapa och använda egna funktioner i Python är enklare än i många andra språk. Denna enkelheten kommer mycket från att vi i Python kan returnera i princip vad som helst, inte bara heltal och flyttal som är fallet i många andra språk. I andra språk måste vi ofta ta till knep som pekare för att kunna returera exempelvis strängar. Något sådant behövs inte Python, allt detta sköts i bakgrunden i Python.

  • Stäng ner oanvända diskar

    Artikelbild

    SSD-diskar har sjunkit kraftigt i pris de senaste tre åren. Vi är många som lagt över våra systemdiskar till just SSD med alla de fördelar som de för med sig. Och fördelarna är många; de är snabba, tysta, svala och saknar sköra mekaniska delar.

Kort om oss

CyberInfo Sverige är ett it- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.

CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.

Våra böcker

Framsidan av Grunderna i programmering

Framsidan av C-programmering i Linux, macOS, BSD och Solaris

Framsidan av Linux systemadministration från grunden

Framsidan av Docker från grunden

Framsidan av Ansible från grunden

Framsidan av Demonerna på internet