Roliga egenskaper hos polygoner
Det finns många roliga och intressanta egenskaper hos polygonerna. Det mest intressanta är kanske polygonernas vinkelsumma, och hur dessa kan räknas fram genom att rita trianglar inuti polygonerna.
En polygons vinkelsumma ökar med antalet sidor. Men istället för att mäta samtliga vinklar och addera ihop dem för att finna summan, kan vi istället rita in trianglar i polygonen. Trianglarna ritas genom att dra streck från ett av hörnen till de övriga hörnen.
Figur 1 – tetragon
I Figur 1 ovan har vi en tetragon, en polygon med fyra sidor. Varje vinkel är 90 grader. Vinkelsumman blir därför \(90\times4=360^{\circ}\).
Genom tetragonen har vi dragit ett streck (den streckade magentafärgade linjen). Strecket delar tetragonen i två trianglar. En triangels vinkelsumma är alltid 180° (se Figur 2). Vi lägger då ihop de båda trianglarna och får \(2\times180=360^{\circ}\), alltså den totala vinkelsumman för tetragonen.
Figur 2 – en triangels vinkelsumma är alltid 180°
Tricket med trianglarna stämmer även om tetragonens sidor inte är lika långa som i Figur 3 nedan. Även här får vi två trianglar vilket ger oss \(2\times180=360^{\circ}\). Om vi kontrollräknar vinklarna så stämmer det: \(87.2+78.2+140+54.6=360^{\circ}\).
Figur 3 – tetragon med olika långa sidor
Likaså fungerar det på andra polygoner, så som pentagoner och heptagoner. Figurerna nedan, Figur 4 och Figur 5, visar en pentagon (fem sidor) respektive en heptagon (sju sidor), båda med trianglar ritade mellan hörnen.
Figur 4 – pentagon
Pentagonen ovan har fem vinklar och alla är 108°. Detta ger oss \(5\times108=540^{\circ}\). Vi har tre trianglar ritade med de streckade linjerna. Tre trianglar ger oss \(3\times180=540^{\circ}\).
Figur 5 – heptagon
Heptagonen ovan har sju vinklar, alla är 128,6° (128,57143° för att vara exakt). Detta ger oss \(7\times128.6=900.2^{\circ}\approx900^{\circ}\). Inuti heptagonen har vi ritat 5 trianglar vilket ger oss \(5\times180=900^{\circ}\).
Några mönster och en formel
Mönstret vi ser i ovanstående exempel är att trianglarna alltid är två färre än antalet sidor. Tetragonen har har fyra sidor och vi kunde skapa två trianglar. Pentagonen har fem sidor och vi kunde skapa tre trianglar. Heptagonen har sju sidor och vi kunde skapa fem trianglar.
Detta borde ge oss en formel \(v=180\times(n-2)\) där \(v\) är vinkelsumman och \(n\) är antalet sidor i polygonen.
-
För tetragonen blir det \(180\times(4-2)=360^{\circ}\)
-
För pentagonen blir det \(180\times(5-2)=540^{\circ}\)
-
För heptagonen blir det \(180\times(7-2)=900^{\circ}\)
Detta stämmer överens med vad vi nyss sett för polygonerna.
Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.
Kommentarer
Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.
Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.
Relaterade artiklar
-
Använd bc för att omvandla talsystem
Att kunna omvandla mellan olika talsystem med papper och penna är bra att kunna. Men ibland behöver vi bara ett svar – snabbt. Det här kan programmet
bc
hjälpa dig med. Programmetbc
finns i de flesta Unixliknande system, så som Linux, FreeBSD, macOS med flera. Förkortningenbc
står för Basic Calculator men benämns även Bench Calculator. -
Hur procent och bråktal hänger ihop
Procenttal kan skrivas som bråktal och vice versa. Att skriva om procent till bråktal kan därför hjälpa förståelsen för hur man räknar med procent.
-
Python och trigonometri
Lite uppfräschning av trigonometri och Python är aldrig fel. Här får vi lära oss hur man kan rita upp rätvinkliga trianglar – direkt i Python – om vi känner till två av sidorna. För detta kommer vi att använda modulerna turtle och math.
-
Ett av mina första nyttoprogram
Vilken nostalgi det var när jag gick igenom programmen på min gamla grafräknare från gymnasiet, en TI-83. Där hittade jag ett av mina första nyttoprogram jag någonsin skrivit. Det var ett program skrivit i ett språk kallat TI-BASIC, en version av Basic för Texas Instruments grafräknare. Året då jag skrev programmet är troligen år 2000 eller 2001.
Senaste nyheterna och inläggen
-
Avlyssna trafik på servern med Wireshark och TShark
Wireshark är ett ovärderligt verktyg för att felsöka nätverkskonfigurationer, applikationer, API:er, demoner och mycket annat. I kombination med
tshark
kan vi dessutom avlyssna trafiken på en server i realtid. -
Mysig stämning på sommarens första demoparty
I helgen var det Reunion 2024 i Kvidinge Folkets hus, sommarens första skånska demoparty. Partyt organiserades av Jesper “Skuggan” Klingvall. På plats fanns ett 30-tal besökare.
-
Sommarens skånska demopartyn
Årets sommar bjuder på två skånska demopartyn. Först ut är Reunion i Kvidinge den 28–30 juni. Därefter är det Pågadata i Örtofta den 9–11 augusti.
-
Riskerna med BankID som ingen pratar om
BankID är ett säkert och smidigt sätt att identifiera sig online. Men i takt med dess ökade popularitet och användning har det blivit en svag länk – en single point of failure – på mer än ett sätt.
-
Polisernas fängelsedomar står fast
Efter tre år är målet mot de två poliser som olovligen tog sig in i en berusad mans bostad i Landskrona och misshandlade honom klart. Högsta domstolen beslutade den sjätte mars att avvisa överklagan. Fängelsedomarna för poliserna står därmed fast.
Utvalda artiklar
-
Mysig stämning på sommarens första demoparty
I helgen var det Reunion 2024 i Kvidinge Folkets hus, sommarens första skånska demoparty. Partyt organiserades av Jesper “Skuggan” Klingvall. På plats fanns ett 30-tal besökare.
-
Datorparty i Landskrona
I helgen höll Syntax Society sitt årliga sommarparty. Platsen var en källarlokal i Landskrona där ett femtontal personer medverkade.
-
Det första Pågadata har ägt rum
I helgen ägde det första Pågadata rum – uppföljaren till Gubbdata. Platsen var Folkets Hus i Kvidinge. Organisatör av partyt var Johan “z-nexx” Osvaldsson med hjälp från Jesper “Skuggan” Klingvall. Partyt hade över 100 anmälda deltagare.
-
Även hovrätten fäller poliserna för att ha satt dit oskyldig
Hovrätten fastställer straffet för de två poliser som förra året dömdes till vardera ett års fängelse av Lunds tingsrätt för att ha misshandlat och satt dit en oskyldig man. De båda poliserna ska även betala skadestånd till mannen.
-
Retroloppis i Påarp
Idag var det retroloppis hos Andreas Nilsson i Påarp. På baksidan av huset fanns hundratals spel uppradade på långa bord. Trots friska vindar och sval temperatur var loppisen välbesökt.
CyberInfo Sverige är ett it- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.