Nättidningen
CyberInfo Sveriges nättidning fokuserar på it, teknik och kultur. Ibland – när något intressant dyker upp – täcker vi även in allmäna nyheter.
Uppskattar du tidningen får du gärna donera en slant eller köpa en bok.
Vill du tipsa oss om något? Du omfattas av källskydd vilket innebär att du får vara anonym om du vill. Vi avslöjar aldrig våra källor. Du hittar våra kontaktuppgifter här.
Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.
Kategorier i nättidningen: cyberinfo, böcker, nagios, programmering, matematik, elektronik, nätverk, linux, raspberrypi, program, bsd, git, krönikor, nyheter, säkerhet, bedrägerier, reportage, docker, utvalda, retro, allmänt, essäer.
-
Ny bok om Linux systemprogrammering
Om några veckor släpps min senaste bok om Linux systemprogrammering – Linux System Programming Techniques. Det är den första boken jag gett ut utanför CyberInfos egna förlag. Boken ges ut av Packt Publishing i Storbritannien och kommer finnas till försäljning på bland annat Amazon och Packt Publishing.
-
Inga goda gärningar går ostraffade
Åtal har nu väckts mot den man som under nästan två års tid uppmärksammade polisen på att han fick polisrelaterad mejl skickad till sig. Utöver åtalet riskerar mannen ca 75 000 kr i skadestånd till Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån.
-
Hur procent och bråktal hänger ihop
Procenttal kan skrivas som bråktal och vice versa. Att skriva om procent till bråktal kan därför hjälpa förståelsen för hur man räknar med procent.
-
Lär dig skriva manualsidor i Linux
Nästan alla verktyg och projekt i Linux har välskrivna manualsidor. Det är något vi tar för givet i Linux. Samtidigt kan det verka som något mystiskt med hur manualsidor är uppbyggda.
-
Roliga egenskaper hos polygoner
Det finns många roliga och intressanta egenskaper hos polygonerna. Det mest intressanta är kanske polygonernas vinkelsumma, och hur dessa kan räknas fram genom att rita trianglar inuti polygonerna.
-
Globala och lokala variabler i skalet
Det finns två typer av variabler i skalet i Linux och andra UNIX-system. Dessa är globala – även kallat miljövariabler – samt lokala variabler. Skillnaden är inte helt uppenbar vid en första anblick. Som exempel i denna artikel kommer jag att använda skalet Bash.
-
Kör Linux direkt i Windows med WSL2
WSL står för Windows Subsystem for Linux och har funnits i Windows 10 sedan 2016. Det är ett system för att köra Linuxdistributioner direkt i Windows. Men med WSL översattes systemanropen i Linuxsystemet till Windows NT-kärnan. WSL byggde alltså i grund och botten på Windows. Detta gjorde att mer avancerade program inte fungerade i WSL, exempelvis Docker.
-
Tusen stulna datorer och surfplattor hittar hem
CyberInfo Sverige är ett it- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.