Tidssynkronisering med NTP
NTP – förkortning av Network Time Protocol – är ett av de äldsta protokollen på internet idag. Första officiella versionen kom 19851, men tekniken beskrevs redan 198123. NTP används för att synkronisera tiden över ett närverk.
Den senaste versionen av NTP-protokollet är version 4, och beskrivs i RFC 59054 från 2010. Sedan dess har ingen ny version kommit, men däremot en rad tillägg och förslag. Senaste är RFC 85735 som beskriver autentisering av meddelanden.
Varför är tidssynkronisering så viktigt?
Att ha en datorklocka som går exakt är viktigt av flera anledningar. Exempelvis baseras många säkerhetsprotokoll som exempelvis Kerberos på att klockan går rätt. Har du servrar på internet är det av stor vikt att klockan går rätt, både för att loggarna ska stämma överens med verkligheten, men även här för att olika säkerhetsprotokoll ska fungera korrekt.
Synkroniserar du din klocka med en NTP-server kommer du få en exakthet på mellan 5–100 ms. Protokollet är byggt för att kompensera för lagg på nätverket.
Hur fungerar det och varifrån kommer tiden?
NTP-protokollet är hierarkiskt uppbyggd. Längst upp i hierarkin finns enheter som kallas för Stratum 0. Detta är dessa enheter som levererar tiden till de första servrarna i hierarkin, på den lägre nivån. Dessa enheter är ofta atomur, radioklockor eller GPS-klockor. Dessa enheter benämns också som referensklockor.
Nästa nivå är Stratum 1. Detta är således maskinerna som hämtar tiden från atomur, radioklockor eller GPS-klockor. Stratum 1-servrar är alltså de första NTP-servrarna i hierarkin.
På nästa nivå finns Stratum 2. Detta är servrar (och även vissa klienter) som hämtar sin tid från Stratum 1-servrarna.
Därefter har vi Stratum 3. Detta är oftast klienter, alltså vanliga datorer, som hämtar sin tid från Stratum 2-servrar.
Med andra ord kan stratum beskrivas som antalet steg eller hopp från referensklockan. En stratum 3-enhet befinner sig alltså 3 hopp från referensklockan. Maximala antalet steg är 156.
Var hittar jag NTP-servrar och hur använder jag dem?
Det finns idag ett stort kluster av NTP-servrar – kallat NTP Pool Project – som drivs på frivillig basis av Ask Bjørn Hansen. I den svenska NTP-poolen7 finns i skrivande stund 36 IPv4-servrar och 26 IPv6-servrar.
För att använda den svenska poolen lägger du in följande adresser i ditt operativsystem. Hur du gör detta skiljer sig från system till system. De flesta stora Linuxdistributioner använder redan NTP-poolen som standard (men ofta en vendor-zon).
0.se.pool.ntp.org
1.se.pool.ntp.org
2.se.pool.ntp.org
3.se.pool.ntp.org
När du angett dessa adresser i ditt operativsystem, kommer din dators klocka att synkroniseras med jämna mellanrum mot en slumpvis vald NTP-server ur poolen.
Det finns mängder av enheter som kan synkronisera sin klocka mot NTP-servrar, alltifrån datorer, surfplattor och VoIP-telefoner till nätverksanslutna väggklockor och väckarklockor.
Referenser
Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.
Kommentarer
Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.
Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.
Relaterade artiklar
-
Avlyssna trafik på servern med Wireshark och TShark
Wireshark är ett ovärderligt verktyg för att felsöka nätverkskonfigurationer, applikationer, API:er, demoner och mycket annat. I kombination med
tshark
kan vi dessutom avlyssna trafiken på en server i realtid. -
Fortsatt låga IPv6-siffror i Sverige
Det är fortfarande knappt fem procent av internetanvändarna som har tillgång till IPv6. Det visar Post- och telestyrelsens senaste kartläggning. Samtidigt ökar andelen internetoperatörer som använder adressöversättning.
-
Grunderna i nätverk – del 2
I den här andra delen av serien om grunderna i nätverk ska vi utforska DNS-systemet. Vi kan lära oss mycket om internet och nätverk genom att slå upp information i DNS-servrarna. En DNS innehåller mer information än bara IP-adressen till en domän.
-
Grunderna i nätverk – del 1
I del 1 av denna artikelserie tittar vi på hur ett vanligt hemmanätverk fungerar. Detta är grunden för alla typer av nätverk. Vi utgår från nedanstående skiss och går igenom del för del, alltifrån hur datorerna får en IP-adress till hur de hittar ut på internet och kan slå upp rätt adress.
Senaste nyheterna och inläggen
-
Avlyssna trafik på servern med Wireshark och TShark
Wireshark är ett ovärderligt verktyg för att felsöka nätverkskonfigurationer, applikationer, API:er, demoner och mycket annat. I kombination med
tshark
kan vi dessutom avlyssna trafiken på en server i realtid. -
Mysig stämning på sommarens första demoparty
I helgen var det Reunion 2024 i Kvidinge Folkets hus, sommarens första skånska demoparty. Partyt organiserades av Jesper “Skuggan” Klingvall. På plats fanns ett 30-tal besökare.
-
Sommarens skånska demopartyn
Årets sommar bjuder på två skånska demopartyn. Först ut är Reunion i Kvidinge den 28–30 juni. Därefter är det Pågadata i Örtofta den 9–11 augusti.
-
Riskerna med BankID som ingen pratar om
BankID är ett säkert och smidigt sätt att identifiera sig online. Men i takt med dess ökade popularitet och användning har det blivit en svag länk – en single point of failure – på mer än ett sätt.
-
Polisernas fängelsedomar står fast
Efter tre år är målet mot de två poliser som olovligen tog sig in i en berusad mans bostad i Landskrona och misshandlade honom klart. Högsta domstolen beslutade den sjätte mars att avvisa överklagan. Fängelsedomarna för poliserna står därmed fast.
Utvalda artiklar
-
Mysig stämning på sommarens första demoparty
I helgen var det Reunion 2024 i Kvidinge Folkets hus, sommarens första skånska demoparty. Partyt organiserades av Jesper “Skuggan” Klingvall. På plats fanns ett 30-tal besökare.
-
Datorparty i Landskrona
I helgen höll Syntax Society sitt årliga sommarparty. Platsen var en källarlokal i Landskrona där ett femtontal personer medverkade.
-
Det första Pågadata har ägt rum
I helgen ägde det första Pågadata rum – uppföljaren till Gubbdata. Platsen var Folkets Hus i Kvidinge. Organisatör av partyt var Johan “z-nexx” Osvaldsson med hjälp från Jesper “Skuggan” Klingvall. Partyt hade över 100 anmälda deltagare.
-
Även hovrätten fäller poliserna för att ha satt dit oskyldig
Hovrätten fastställer straffet för de två poliser som förra året dömdes till vardera ett års fängelse av Lunds tingsrätt för att ha misshandlat och satt dit en oskyldig man. De båda poliserna ska även betala skadestånd till mannen.
-
Retroloppis i Påarp
Idag var det retroloppis hos Andreas Nilsson i Påarp. På baksidan av huset fanns hundratals spel uppradade på långa bord. Trots friska vindar och sval temperatur var loppisen välbesökt.
CyberInfo Sverige är ett it- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.