Det är fortfarande knappt fem procent av internetanvändarna som har tillgång till IPv6. Det visar Post- och telestyrelsens senaste kartläggning. Samtidigt ökar andelen internetoperatörer som använder adressöversättning.

Nätverksswitch Bild: Bruno

För privatpersoner är det bara 4,5 procent som har IPv6. För företagskunder ligger siffran på 5,6 procent. Det skriver Post- och telestyrelsen i ett inlägg om deras senaste kartläggning.

På regeringens webbsida om digitaliseringsstrategin går det att läsa att “Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”. Trots det ligger Sverige långt efter många andra länder vad gäller införandet av IPv6.

Dessutom använder allt fler internetoperatörer adressöversättning för att hushålla med de kvarvarande IPv4-adresserna. Hela 24 procent av operatörerna använder idag adressöversättning för sina kunder enligt Post- och telestyrelsens senaste kartläggning. Det är en ökning med fyra procentenheter jämfört med 2020.

En internetanvändare som hamnar bakom sin operatörs adressöversättning går miste om möjligheten att sätta upp egna tjänster och servrar. Eftersom det inte längre går att adressera den enskilda kundens nätverk från internet går det inte heller att nå dennes tjänster och servrar. Kunden blir då bara en konsument av innehåll, utan möjlighet att tillhandahålla eget innehåll från sitt hem.

Med IPv4 har man i princip alltid som kund fått en adress. Denna adressen är det egna nätverkets adress utåt mot internet. All intern utrustning har fått dela på denna adressen. Det är en lösning som har fungerat bra i snart 30 år. Det är detta som är adressöversättning, eller NAT, Network Address Translation. Men nu när det råder brist på IPv4-adresser har även operatörerna börjat använda NAT, eller CGNAT för Carrier Grade NAT. Då går det inte längre att nå nätverket från internet. Flera kunder delar då på samma IP-adress.

Allt detta hade kunnat lösas av IPv6. Med IPv6 blir varenda dator, mobiltelefon och enhet adresserbar via internet, utan någon adressöversättning alls. Varje enhet får således en egen IPv6-adress på internet – även de enheter som sitter bakom brandväggen.


Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.

Kommentarer

Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.

Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.