I somras lanserade Skatteverket en ny tjänst för att spärra obehörig ombudsregistrering. Spärren hindrar att någon ansöker om att bli ditt eller ditt företags ombud via pappersblankett. Spärren fungerar däremot bara för de typer av ombud som går att ansöka om digitalt.

Spärren är till för att försvåra bedrägerier genom att någon obehörigen blir ditt ombud genom att skicka en blankett. När spärren är aktiv krävs det att ombudsregistreringen sker via Skatteverkets e-tjänster med e-legitimation. Tjänsten går att använda av alla, inte bara de som idag har ombud. Du aktiverar spärren via tjänsten Registrera ombud hos Skatteverket.

Det finns många olika typer av ombud. Exempelvis kan ett ombud utföra ärenden åt någon annan hos Skatteverket, och även se de uppgifter som finns registrerade hos Skatteverket för en person eller ett företag. Den vanligaste typen av ombud är deklarationsombud.

Läs mer om spärrtjänsten i Skatteverkets pressmeddelande. Läs gärna också vår tidigare artikel Tre enkla sätt att försvåra bedrägerier om att kräva BankID vid fakturaköp, stänga ditt kort för internetköp och spärra obehörig adressändring.