Mysig stämning på sommarens första demoparty
I helgen var det Reunion 2024 i Kvidinge Folkets hus, sommarens första skånska demoparty. Partyt organiserades av Jesper “Skuggan” Klingvall. På plats fanns ett 30-tal besökare.
Lördagens demotävling i full gång. Bild: Jack-Benny Persson.
Det är få besökare på partyt vid 18-tiden på fredagen, en timme efter att partyt öppnat. Cirka tio besökare sitter och småpratar vid borden. Det spelas demo på projektorduken med låg volym. I köket förbereder personalen för öppningen klockan 19. Det doftar grillat från köket.
Fler besökare anländer till lokalen och kramar utbytes. Hjärtliga skratt och kärleksfulla gester. Många av besökarna har inte träffat varandra sedan förra årets party.
På borden syns både Amiga, C64 och andra datorer. Längst ena väggen står ett bord med lödkolv, mätinstrument, skruvmejslar och andra verktyg. På den lilla, bakre scenen står ett keyboard och en mängd annan utrustning. Nedanför den främre scenen står en mängd C64 och andra datorer staplade ovanpå varandra.
Compomaskinerna vid scenen. Bild: Jack-Benny Persson.
– De som reser långväga måste kanske välja ett utav sommarens party att gå på, säger “Jucke” och tillägger:
– Men jag föredrar när det är lite mindre. Det blir mysigare. Och att ha två partyn att gå på i sommar ser jag som besökare bara positivt på.
Någon tillägger att det alltid brukar komma flest besökare på lördagen, och att det väntas många fler under kvällen och morgondagen.
Jesper “Skuggan” Klingvall som organiserar helgens party har själv varit i scenen i många år. Han organiserade sitt första demoparty år 2000 under samma namn, Reunion. Han har också varit frekvent besökare av Gubbdata och pratar varmt om David “Hedning” Almers engagemang som arrangerade partyn under tio års tid.
Jesper Klingvall berättar om hur mycket förberedelser som krävs för att få till ett party och hur många som är involverade i projektet. Till detta partyt har bland annat “Phreedh” och “Grip” hjälpt till. Jesper Klingvalls son, tillsammans med kompisarna, står för maten på partyt.
Hör Jesper “Skuggan” Klingvall berätta om förberedelserna inför helgens party.
Den tidiga fredagskvällens lugn utbyts snart mot hård technomusik, C64-demon, fler besökare och högljudda samtal med vänner från förr. Sorlet från musiken och samtalen bara några timmar senare är öronbedövande. Det hastiga blinkandet och färgskiftningarna på duken påminner om ett raveparty.
Helgens party bjuder på liveframträdande av både “Jucke” och “Fluke73”. Först ut är Jucke på fredagskvällen.
“Jucke”, C64-scener & DJ, spelar live re-edit av SID-techno på fredagskvällen.
När spelningen är slut ekar applåderna i lokalen och några ropar “grymt jobbat”.
Kvällens spelning gjorde Jucke på en MPC Live. Han har själv lagt in alla SID-ljuden i maskinen, vilket har tagit honom ett år. SID-ljuden är från C64-datorn. Förutom ett starkt musikintresse är Jucke också en sann C64-scener och har varit aktiv sedan runt 1986–1988.
– Det var 1988 som jag fick mitt handle, “Jucke”. Det var en kompis som dök upp på ett party och kallade mig för Jucke, lite hånfullt. Men det satte sig och sedan dess har alla kallat mig för Jucke, förklarar Joakim “Jucke” och fortsätter:
– Det var också då jag kom in i scenen. Innan dess hade jag inte haft åtkomst till den. På den tiden var scenen en hemlig kultur, det fanns inga adresser eller telefonnummer.
Jucke berättar också om hur demoscenen kom till. Från början var ett demo ett intro till ett crackat – knäckt – spel, något som cracker-grupperna gjorde för att visa upp sina färdigheter. Men med tiden skapades grupper som uteslutande producerade fristående demon. Runt dessa demo kom hela den här kulturen.
– Inom C64-scenen finns också en fantastisk samarbetsvilja. Bråkstakarna sorterar ut sig själva. Det krävs att man kan samarbeta för att få till riktigt bra demon, där någon gör grafiken, en annan gör musiken och den tredje kodar, förklarar Jucke.
Även Mikkel “Encore” Hastrup har ett starkt dator- och musikintresse. Mikkels favoritdator är C64:an. Hans första dator var däremot en Spectravideo 328. Den köpte han tillsammans med sin syster för 50 kr vardera från sin bror. När den gick sönder blev det istället en VIC20. Men sen flyttade det in en Stockholmskille i området som Mikkel började hänga med, och han hade en C64.
– Då måste jag ju också ha en C64 för han hade så coola spel, berättar Mikkel och fortsätter:
– Så 1990 fick jag en begagnad C64 i julklapp. Och det var kanske det bästa, för det medföljde en massa turboband med spel.
Mikkel “Encore” Hastrup sitter i matsalen och diskuterar Spectravideo med andra besökare. Bild: Jack-Benny Persson.
På dessa turbobanden insåg Mikkel senare att det fanns lokalt knäckta spel. Mikkel berättar att mycket av scenen var lokal på denna tiden, det fanns ju inget internet. Så mycket skickades på posten, eller så var det via kompisar man fick tag i spel.
– Det är ganska intressant hur lokalt det egentligen var, jämfört med idag. När jag var hos kusinen i Danmark och fick spel så var det ju danska knäck. Spelen kom inte så långt på den tiden, säger Mikkel.
Mikkels intresse för att koda C64-demo började runt 2010. Det hela började med att han läste Jim Butterfields bok om att koda för C64. Målet från början var att porta Spectravideo-spelet Frantic Freddie till C64. Men innan Mikkel gav sig på det stora projektet gjorde han ett mindre demo.
– Det var så jag hamnade på CSDb från början. Och jag lyckades porta Frantic Freddie till C64. Det tog mig ett halvår, berättar Mikkel Hastrup.
Inför helgen har Mikkel gjort ett demo – 99 Luftballons.
Ute i köket tillagar och serverar personalen hamburgare och korv åt besökarna. Det säljs även läsk, chips och popcorn under helgen. Det är Anton Klingvall, Ludwig Laurén och Hugo Florén som står för maten under helgen.
Från vänster: Ludwig Laurén, Anton Klingvall och Hugo Florén. Bild: Jack-Benny Persson.
Men förutom maten har trion också skapat priserna inför lördagens demotävling. Dessa har de skapat med en lasergravyrmaskin. Priserna var deras första projekt med maskinen. Men till hösten ska de dra igång sitt företag och då kommer de vända sig till både privatpersoner och företag.
Både maten och lasergraveringen driver de som UF-företag.
Priserna för de olika kategorierna som ska delas ut under lördagen. Bild: Jack-Benny Persson.
På lördagen är sorlet i lokalen ännu högre. Det är nu ett 30-tal besökare på plats och borden är överfulla med datorer, verktyg, chipspåsar, popcorn, läsk och kablar.
Framme vid scenen sitter “Phreedh” som har hjälpt Jesper Klingvall med kvällens party. Han sköter om compomaskinerna i helgen. En bit bort sitter hans 13-åriga son “Yeahrik11” som arbetar på sitt bidrag, Summer Reunion, till kvällens tävling i kategorin Amiga Graphics.
– Jag brukar följa med partyn om jag får, berättar “Yeahrik11” och fortsätter:
– Jag ritar mycket, men har även börjat med lite kodning.
Under lördagen dök ytterligare ett tjugotal besökare upp. Bild: Jack-Benny Persson.
Innan demotävlingen drar igång ska Tony “Fluke73” Wirén spela live. Han är känd från RetroGamingMusic för att spela musik från C64- och Amigaspel med sin egen touch. Han har även spelat på bland annat Back In Time i Norge.
Tony “Fluke73” Wirén spelar live under kvällen. Hela hans spelning finns på RetroGamingMusics Youtube-kanal.
Tony “Fluke73” Wirén har även gjort ett demo till kvällens tävling i kategorin Amiga Music.
– Det är min första Protracker-låt på 30 år, säger Tony “Fluke73” Wirén.
Tonys låt är först ut i kvällens demotävling.
Kortare klipp från Reunions demotävling.
Efter demotävlingen berättar Jesper “Skuggan” Klingvall att han är helnöjd med partyt och att det blev mysigt.
– Vi har haft lite mindre tekniska problem under partyt, det är sådant man får ta med sig till nästa gång, berättar Jesper Klingvall.
Sist ut på lördagens agenda står prisutdelningen av de priser som trion i köket har tillverkat. Här får bland annat Jucke, Fluke73 och Yeahrik11 priser.
Lördagens prisutdelning.
Efter prisutdelningen fortsätter besökarna partyt. Många sitter och pratar om helgen som varit. Några andra börjar packa ner sin utrustning. Stämningen är fortfarande på topp och glada skratt ekar genom lokalen. Genom sorlet hörs någon säga “vi ses på nästa party”.
Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.
Kommentarer
Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.
Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.
Relaterade artiklar
-
Sommarens skånska demopartyn
Årets sommar bjuder på två skånska demopartyn. Först ut är Reunion i Kvidinge den 28–30 juni. Därefter är det Pågadata i Örtofta den 9–11 augusti.
-
Datorparty i Landskrona
I helgen höll Syntax Society sitt årliga sommarparty. Platsen var en källarlokal i Landskrona där ett femtontal personer medverkade.
-
Titta på C64-demos
Med Commodore-emulatorn VICE går det att spela gamla C64-spel och titta på demos från demonpartyn. Men VICE under Debian Linux saknar några nödvändiga filer som vi behöver leta upp själva.
-
Det första Pågadata har ägt rum
I helgen ägde det första Pågadata rum – uppföljaren till Gubbdata. Platsen var Folkets Hus i Kvidinge. Organisatör av partyt var Johan “z-nexx” Osvaldsson med hjälp från Jesper “Skuggan” Klingvall. Partyt hade över 100 anmälda deltagare.
Senaste nyheterna och inläggen
-
Avlyssna trafik på servern med Wireshark och TShark
Wireshark är ett ovärderligt verktyg för att felsöka nätverkskonfigurationer, applikationer, API:er, demoner och mycket annat. I kombination med
tshark
kan vi dessutom avlyssna trafiken på en server i realtid. -
Sommarens skånska demopartyn
Årets sommar bjuder på två skånska demopartyn. Först ut är Reunion i Kvidinge den 28–30 juni. Därefter är det Pågadata i Örtofta den 9–11 augusti.
-
Riskerna med BankID som ingen pratar om
BankID är ett säkert och smidigt sätt att identifiera sig online. Men i takt med dess ökade popularitet och användning har det blivit en svag länk – en single point of failure – på mer än ett sätt.
-
Polisernas fängelsedomar står fast
Efter tre år är målet mot de två poliser som olovligen tog sig in i en berusad mans bostad i Landskrona och misshandlade honom klart. Högsta domstolen beslutade den sjätte mars att avvisa överklagan. Fängelsedomarna för poliserna står därmed fast.
Utvalda artiklar
-
Datorparty i Landskrona
I helgen höll Syntax Society sitt årliga sommarparty. Platsen var en källarlokal i Landskrona där ett femtontal personer medverkade.
-
Det första Pågadata har ägt rum
I helgen ägde det första Pågadata rum – uppföljaren till Gubbdata. Platsen var Folkets Hus i Kvidinge. Organisatör av partyt var Johan “z-nexx” Osvaldsson med hjälp från Jesper “Skuggan” Klingvall. Partyt hade över 100 anmälda deltagare.
-
Även hovrätten fäller poliserna för att ha satt dit oskyldig
Hovrätten fastställer straffet för de två poliser som förra året dömdes till vardera ett års fängelse av Lunds tingsrätt för att ha misshandlat och satt dit en oskyldig man. De båda poliserna ska även betala skadestånd till mannen.
-
Retroloppis i Påarp
Idag var det retroloppis hos Andreas Nilsson i Påarp. På baksidan av huset fanns hundratals spel uppradade på långa bord. Trots friska vindar och sval temperatur var loppisen välbesökt.
CyberInfo Sverige är ett it- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.