Amiga-scenen lever än
I en villa mellan Ljungskile och Stenungsund den 27 november träffades de igen, ett gäng glada Amiga-entusiaster. Man träffas för att prata, titta på demos, spela och ha allmänt trevligt.
Marken ligger vit utanför fönstret och spelandet är igång.
Foto: Tobias Karlsson.
– Vissa har mer C64-bakgrund, andra Amiga, Atari, ABC och så vidare. Men vi har riktigt roligt tillsammans och det är skönt att få utlopp för sina intressen med likasinnade då och då, berättar Tobias Karlsson, en av de som brukar vara med på träffarna.
De brukar träffas hemma hos Jonas Chronholm, han bor mest centralt för gruppen. Det finns däremot ingen fast grupp, utan de som är intresserade får lov att komma. Det är en öppen atmosfär och de som håller ihop dem är intresset för Amiga och C64.
– Jonas Chronholm är den som har dragit igång det här med träffarna. Minns inte när jag var med första gången, men cirka 12–13 år sedan, då blev det ett par träffar hos Jonas. Sedan blev det uppehåll något år innan det drog igång igen, berättar Magnus Eriksson.
Tobias Karlsson sökte 2016 efter likasinnade på Safir (Svenska Amigaföreningar I Riket) och det var då han fick kontakt med Jonas Chronholm.
– Efter jag flyttat och träffade Tobbe på nätet så valde vi att dra igång träffarna igen. Bjöd bland annat in Magnus och sedan växte vår grupp. Min målsättning är att ha träff minst varannan månad, berättar Jonas Chronholm.
På träffen den 27 november spelade man bland annat Super Skidmarks på Amiga över nollmodem. Två datorer och två personer per dator.
– Man kunde köra “split screen” i det spelet med nollmodem. Vänster banhalva på vänster skärm, höger banhalva på höger skärm. Det var en hit, berättar Tobias Karlsson.
Men det blev även International Karate-turnering, god mat och gott sällskap. Det är gemenskapen som står i fokus. Det är inte alltid det blir lika mycket spelande.
Jonas Chronholm står för maten denna kväll – i snö och fyra minusgrader.
Foto: Peter Karlsson
Robert Quénet och Jonas Chronholm träffades första gången 2016 via retrogruppen på Facebook. Robert hade köpt en Commodore-box och Jonas såg att de bodde nära varandra. Han erbjöd sig att hämta Roberts paket. När Robert hämtade paketet hemma hos Jonas började de prata om Commodore.
– Han frågade lite försiktigt om jag gillar Commodore, sen fick jag komma in och se hans samling Bigbox-spel och sedan blev jag inbjuden på retroträff, berättar Robert Quénet.
Det är många som har träffats på liknande sätt i gruppen.
– I mitt fall var det att jag var på jakt efter ett skal till en Amiga-nätdel. Jag mötte upp en kille från stora retrogruppen som hade ett skal att ge bort. Han tipsade om att de hade retroträffar inte så långt ifrån där jag bor. Det var väl 2017 första gången för mig, berättar Björn Samuelsson.
Det märks tydligt i gruppen att alla är hjälpsamma och att det är en öppen atmosfär. Björn kände igen Tobias sedan tidigare när han kom till träffen. Jonas hade han inte träffat tidigare, men kände igen hans nickname Fanta från olika forum.
– Sedan har det varit jättekul att bli mer bekant med de andra, finns alltid olika saker att hjälpa varandra med, fortsätter Björn Samuelsson.
På träffarna meckas det även en del. Foto: Tobias Karlsson.
Men detta är inte den enda Amiga- och C64-träffen i Sverige, det finns många fler. Demoscenen är aktiv som aldrig förr.
– Jag åker till Gerp varje år. Lagom avstånd från Hunnebostrand. Verkar bli slutsålt denna gången, sista helgen i januari. Fjälldata brukar gå av stapeln samtidigt som Gerp. Sen har du Gubbdata i Lund. Compusphere och Datastorm i Göteborg, berättar Tobias Karlsson.
Förutom dessa finns även Edison i Stockholm. I söder finns Syntax Society i Landskrona. För den som är intresserad finns många av dessa träffar – och fler därtill – listade på demoparty.net/country/sweden.
– Största är nog ändå Revision i Tyskland under påskhelgen, fortsätter Tobias Karlsson.
För den som är intresserad av C64-scenen finns mycket att hämta från csdb.dk.
Tyckte du om den här artikeln? Då kanske du även tycker om någon av våra böcker.
Relaterat
-
Studenten som kraschade företagets infrastruktur
I tisdags höll Karén Har-Yan på DevOps Malmö föreläsning om en student som råkat ta ner ett helt företag. Föreläsningen ägde rum på Foo Café på Stora Varvsgatan 6a i Malmö.
-
Docker är här för att stanna
Vill man ha en framtidssäker karriär inom IT är det Docker man ska lära sig. Det var budskapet under onsdagens Docker-workshop på Edument i Malmö.
-
Cool Minds utbildar mellanstadieelever på Pixlapiren
Under vecka 32, 33 och 34 har Cool Minds från Malmö arrangerat gratis programmeringskurser för barn och ungdomar i Helsingborg på #pixlapiren. Under vecka 32 och 33 var privatperson välkomna, och under vecka 34 är det skolklasser och föreningar som står på schemat. Den 20:e augusti besökte CyberInfo #pixlapiren – då utbildade Cool Minds mellanstadieelever i Scratch.
Senaste nyheterna och inläggen
-
Fortsatt låga IPv6-siffror i Sverige
Det är fortfarande knappt fem procent av internetanvändarna som har tillgång till IPv6. Det visar Post- och telestyrelsens senaste kartläggning. Samtidigt ökar andelen internetoperatörer som använder adressöversättning.
-
Hårda och mjuka länkar i Linux
Hårda länkar är filnamn som pekar på en inode. Mjuka länkar är en speciell filtyp som pekar på hårda länkar, eller andra mjuk läknar. En inode i sin tur innehåller metadata om filen, samt information om var den faktiska datan finns lagrad på disken.
-
Drifta din egen molnlagring med Seafile
Seafile är ett program med öppen källkod för att synkronisera och lagra filer. Det kan liknas med ett privat Dropbox. Seafile har både en webbklient och klienter för Linux, Windows, macOS, Android och iPad/iPhone.
-
Ditt gamla telefonnummer är en säkerhetsrisk
Telefonnummer som inte längre är i bruk återanvänds. Det innebär att nästa person som får ditt gamla telefonnummer kan använda det för att ta sig in på dina onlinekonton, exempelvis Facebook.
CyberInfo Sverige är ett IT- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.