CyberInfo Sverige
RSS flöde

Nättidningen

CyberInfo Sveriges nättidning fokuserar på it, teknik och kultur. Ibland – när något intressant dyker upp – täcker vi även in allmäna nyheter.

Uppskattar du tidningen får du gärna donera en slant eller köpa en bok.

Vill du tipsa oss om något? Du omfattas av källskydd vilket innebär att du får vara anonym om du vill. Vi avslöjar aldrig våra källor. Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Nyhetsbrev

Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.

Kategorier i nättidningen: cyberinfo, böcker, nagios, programmering, matematik, elektronik, nätverk, linux, raspberrypi, program, bsd, git, krönikor, nyheter, säkerhet, bedrägerier, reportage, docker, utvalda, retro, allmänt, essäer.

  • Blandade säkerhetstips, del 4 – reverse shell

    Artikelbild

    Reverse shell är precis vad det låter som, ett omvänt skal. Istället för att angriparen ansluter till offrets dator, ansluter ett reverse shell istället från offret till angriparens dator. Detta gör att brandväggen som vi ofta förlitar oss på inte hjälper särskilt mycket här. Anslutningen går ju ut mot internet, inte in till offrets dator. Dessutom lyssnar angriparen ofta på en vanlig port, exempelvis 80 eller 443, för att inte bli blockerad eller upptäckas.

    Läs mer»

  • Blandade säkerhetstips, del 3 – LD_PRELOAD

    Artikelbild

    Nästan alla program i Linux- och Unix-system använder dynamiskt länkade bibliotek. En praktisk funktion som gör att programmen blir mindre och det går att uppdatera biblioteken utan att programmen behöver kompileras om.

    Läs mer»

  • Fällande dom för mannen med polismejlen

    Artikelbild

    Den man som under nästan två års tid uppmärksammade polisen på att han fick polisrelaterad mejl skickad till sig dömdes idag för dataintrång till dagsböter. Domen avser den inloggning till Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, som mannen testade.

    Läs mer»

  • MSB anordnar säkerhetskurs i industriella styrsystem

    Artikelbild

    Den 20–23 september håller MSB kurs i säkerhet i industriella informations- och styrsystem. Kursen hålls i Linköping, är avgiftsfri och syftar till att höja medvetenheten om säkerhetsfrågor inom styrsystem.

    Läs mer»

  • 60 procent av bankerna använder nu QR-koder

    Artikelbild

    En ny undersökning genomförd av CyberInfo Sverige visar att 60 procent av bankerna nu använder QR-koder vid inloggning med mobilt Bank-ID. En klar förbättring jämfört med för drygt ett år sedan då siffran låg på 30 procent.

    Läs mer»

  • Bedrägeribrotten minskade under förra året

    Artikelbild

    Under 2020 minskade antalet bedrägeribrott med 11 procent enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Totalt anmäldes 218 000 bedrägeribrott under förra året. Av dessa var 69 procent kort- och identitetsbedrägerier. BRÅ ser inget samband mellan pandemin och minskningen.

    Läs mer»

  • Avancerade rättigheter i Linux

    Artikelbild

    ACL (Access Control List) är något relativt okänt och sällan använt i Linux. Men trots det finns ACL i Linux som standard för filsystemen ext4 och XFS. Det erbjuder mer kontroll över vem som har tillgång till vad och är ett komplement till de vanliga rättigheterna.

    Läs mer»

  • Viktigt att kunna styrka sedlarnas ursprung

    Artikelbild

    Att förvara pengarna i madrassen är riskabelt på mer än ett sätt. När sedlarna blir ogiltiga kan det vara svårt att lösa in dem – särskilt om du inte kan bevisa varifrån de kommer. Under 2019 avslog Riksbanken 165 ärenden gällande inlösen av gamla sedlar. I slutet av förra året hade 240 ärenden fått avslag under 2020.

    Läs mer»

Jack-Benny Persson
CyberInfo Sverige

Kort om oss

CyberInfo Sverige är ett it- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.

CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.

Våra böcker

Framsidan av Grunderna i programmering

Framsidan av C-programmering i Linux, macOS, BSD och Solaris

Framsidan av Linux systemadministration från grunden

Framsidan av Docker från grunden

Framsidan av Ansible från grunden

Framsidan av Demonerna på internet