Ryska Sandworm är fortfarande aktiva
I april uppges den ryska hackergruppen Sandworm ha försökt stänga av strömmen i ännu ett Ukrainskt kraftverk. Hacket upptäcktes dock i tid och ska ha stoppats.
Bild: Stillness InMotion
Första gången den ryska hackergruppen Sandworm stängde av strömmen i Ukraina var i december 2015, strax före julafton. Sammanlagt drabbades tre stora kraftstationer. Det tog teknikerna sex timmar att få tillbaka strömmen för de cirka 225 000 invånarna som drabbades.
Angreppet var avancerat och bestod utav fyra steg. I det första steget öppnade man brytarna för att slå av strömmen till kraftnätet. Sedan skrev angriparna över mjukvaran i kraftverkens serial-to-ethernet-adaptrar, vilket gjorde att operatörerna inte längre kunde fjärrstyra brytarna. Därefter körde de KillDisk på en handfull av kraftstationernas datorer för att helt radera dem. Slutligen stängde angriparna av strömmen till kraftverkens egna batteribackuper – vilket gjorde att operatörerna blev helt blinda i sitt felsökningsarbete.
Detta är det första dokumenterade fallet där angripare har lyckats stänga av strömmen genom ett it-angrepp.
Andra gången Sandworm angrep Ukrainas elförsörjning var den 17 december 2016. Denna gången angrep man en större kraftstation som påverkade många fler understationer. Operatörerna lyckades dock manuellt slå på brytarna efter bara cirka en timme.
Angriparna hade kommit åt det industriella nätverket via en historian-databas som gick att nå via både det vanliga it-nätverket och det industriella nätverket – två nätverk som annars är åtskilda.
Man tror även att Sandworm låg bakom it-angreppen mot olympiska spelen 2018. Denna attack ska ha påverkat allt från biljettförsäljning till WiFi.
I april i år har Sandworm gjort nya försök att slå ut strömmen i Ukraina. Intrånget uppges dock ha upptäckts i tid och stoppats. Nya versioner av de verktyg som användes 2015 och 2016 ska ha använts i det nya angreppet.
Sandworm uppges vara cyberenhet 74455 vid GRU, ryska underrättelsetjänsten. De är således en rysk statssponsrad hackergrupp som fortfarande är aktiva.
Källor
Andy Greenberg: Russia’s Sandworm Hackers Attempt a Third Blackout in Ukraine (Wired, 2022-04-12)
Andy Greenberg: Sandworm : A New Era of Cyberwar and the Hunt for the Kremlin’s Most Dangerous Hackers (Anchor Books, 2019)
Russian State-Sponsored and Criminal Cyber Threats to Critical Infrastructure (CISA, 2022-04-20)
Ukraine’s power outage was a cyber attack: Ukrenergo (Reuters, 2017-01-18)
Tyckte du om den här artikeln? Då kanske du även tycker om någon av våra böcker.
Relaterat
-
Docker Desktop för Linux är här
Nu finns Docker Desktop även för Linux. Precis som Docker Desktop för macOS och Windows, finns även Kubernetes inkluderat i Linux-versionen. Man använder även ett VM för att köra containrarna.
-
Fortsatt låga IPv6-siffror i Sverige
Det är fortfarande knappt fem procent av internetanvändarna som har tillgång till IPv6. Det visar Post- och telestyrelsens senaste kartläggning. Samtidigt ökar andelen internetoperatörer som använder adressöversättning.
-
Fällande dom för mannen med polismejlen
Den man som under nästan två års tid uppmärksammade polisen på att han fick polisrelaterad mejl skickad till sig dömdes idag för dataintrång till dagsböter. Domen avser den inloggning till Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, som mannen testade.
-
MSB anordnar säkerhetskurs i industriella styrsystem
Den 20–23 september håller MSB kurs i säkerhet i industriella informations- och styrsystem. Kursen hålls i Linköping, är avgiftsfri och syftar till att höja medvetenheten om säkerhetsfrågor inom styrsystem.
Senaste nyheterna och inläggen
-
Stort deltagande på årets Gubbdata
I helgen var det Gubbdata i Lund – ett av Sveriges största demoparty. På plats fanns cirka ett hundra deltagare, alla med en passion för retrodatorer.
-
Tvåfaktorsautentisering vid SSH-inloggning
Med hjälp av en PAM-modul går det att aktivera tvåfaktorsautentisering i Linux med exempelvis Google Authenticator-appen. Linuxsystemet kräver då både användarens lösenord samt ett engångslösenord. Det går även att kombinera en SSH-nyckel med ett engångslösenord.
-
Affinitys prisvärda program
Det finns alternativ till Adobes dyra programsviter för kreativt skapande. Affinity har tre program som alla kan mäta sig med Adobes motsvarigheter. Dessa är Affinity Photo, Affinity Designer och Affinity Publisher.
-
Tjänster på användarnivå i Linux
I Linuxdistributioner med systemd går det att köra tjänster som vanliga användare. Med något som heter lingering går det dessutom att köra tjänster även om den aktuella användaren inte är inloggad.
CyberInfo Sverige är ett IT- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.