Primtalsuppgiften
Det är många av er läsare som har skrivit till mig och frågat hur man löser primtalsuppgiften på sidan 125 i “Grunderna i programmering” (övningsuppgift 3).
Inatt gjorde jag ett videoklipp som förklarar steg för steg hur man går tillväga. Videon förklarar bland annat:
- Vad ett primtal är för något
- Hur man kontrollerar om ett tal är ett primtal
- Hur man formulerar frågan “är talet ett primtal?” till en enkel formel
- Hur man går vidare för att göra om den generella formeln till Python-kod
- Först med ett enkelt diagram
- Sedan från diagrammet till kod
Tyckte du om den här artikeln? Då kanske du även tycker om någon av våra böcker.
Relaterat
-
Python och trigonometri
Lite uppfräschning av trigonometri och Python är aldrig fel. Här får vi lära oss hur man kan rita upp rätvinkliga trianglar – direkt i Python – om vi känner till två av sidorna. För detta kommer vi att använda modulerna turtle och math.
-
Python i Windows utan installation
Det går att använda Python i Windows, även utan att installera det. Detta är användbart om du har en dator där du inte har rättigheter att installera program. Det kan till exempel vara en skoldator eller arbetsdator.
-
Ett primtalsprogram i C
Här ska vi få en kort introduktion till programspråket C genom att göra ett litet enkelt primtalsprogram. Program består utav tre filer. Två styck källkodsfiler och en styck header-fil. I header-filen lägger vi något som kallas för funktionsprototyper. En funktionsprototyp använder man för att tala om för programmet hur en funktion ser ut, det vill säga vilka argument funktionen tar samt vilken datatyp den returernar. Detta gör gör man för att slippa lägga funktionen överst i samma fil som
main()
. Header-filen döper vi till skrivprm.h. -
En introduktion till FIFO
FIFO står för First In, First Out, och är en typ av rörledning som vi kan skapa på systemet som går att använda mellan helt orelaterade processer. FIFOs fungerar som så att en fil skapas på hårddisken i systemet. Processerna som ska kommunicera med varandra använder sedan den filen. En annan fördel med FIFOs är att vi kan använda dem tillsammas med redan befintliga program. Där vanliga rörledningar inte räcker till kan man ofta använda just FIFO.
-
Ny bok om C-programmering
Efter 18 månader är äntligen boken C-programmering i Linux, macOS, BSD och Solaris klar! Detta har både varit mitt största, mest avancerade och roligaste bokprojekt någonsin. Inte nog med att boken har tagit 18 månader att slutföra, den har även tagit halva min lägenhet i besittning, i form av både nya och äldre datorer. All kod i boken har testkörts på åtta olika datorer av olika arkitekturer. Detta för att säkerställa att koden är så portabel och standardiserad som möjligt. Men det har utan tvekan varit värt alla laborationer. Jag har lärt mig så mycket under resans gång, så bara kunskapen i sig är värt allt arbetet.
Senaste nyheterna och inläggen
-
Stort deltagande på årets Gubbdata
I helgen var det Gubbdata i Lund – ett av Sveriges största demoparty. På plats fanns cirka ett hundra deltagare, alla med en passion för retrodatorer.
-
Tvåfaktorsautentisering vid SSH-inloggning
Med hjälp av en PAM-modul går det att aktivera tvåfaktorsautentisering i Linux med exempelvis Google Authenticator-appen. Linuxsystemet kräver då både användarens lösenord samt ett engångslösenord. Det går även att kombinera en SSH-nyckel med ett engångslösenord.
-
Affinitys prisvärda program
Det finns alternativ till Adobes dyra programsviter för kreativt skapande. Affinity har tre program som alla kan mäta sig med Adobes motsvarigheter. Dessa är Affinity Photo, Affinity Designer och Affinity Publisher.
-
Tjänster på användarnivå i Linux
I Linuxdistributioner med systemd går det att köra tjänster som vanliga användare. Med något som heter lingering går det dessutom att köra tjänster även om den aktuella användaren inte är inloggad.
CyberInfo Sverige är ett IT- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.