Coronakrisen har satt käppar i hjulen för it-konsultbranschen. Färre nya uppdrag och allt fler sökande till de uppdragen som finns. Samtidigt pekar mycket på att it-branschen i stort har klarat sig relativt bra.

– Den stora skillnaden är antalet sökanden/konkurrensen om de uppdrag som kommer ut, berättar Caroline Jonasson på it-bolaget Regent.

Konsulter

Det bekräftas också av konsultförmedlingssajten Brainvilles veckorapport. Under vecka 9 hade sajten drygt 500 lediga konsulter. Vecka 23 fanns det nästan 800 lediga konsulter – en ökning med nästan 300.

Och i mitten av maj rapporterade Sveriges Radio att mer än 13 000 anställda it-konsulter har korttidspermitterats.

Även Arbetsförmedlingen bekräftar att konsulterna är den grupp som drabbats hårt. Detta gäller inte enbart it-konsulter, utan alla typer av konsulter.

– Sedan inledningen av mars har närmare 90 000 varslats om uppsägning. Av dessa är drygt 20 000 inom finansiell verksamhet och företagstjänster där bland annat konsultverksamhet och bemanning ingår, berättar Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Detta är något som har märkts även på konsult- och rekryteringsbolagen.

– Vi på Dreamwork och särskilt på TitanIT som jag är ansvarig för har gått igenom hårda prövningar, säger Christina Martinsson, rekryteringskonsult på Dreamwork/TitanIT.

ANNONS FÖR VÅRA EGNA BÖCKER Demonerna på internet

Men it- och telekombranschen i stort har ändå klarat sig relativt bra, och sticker inte ut på något sätt. Bland annat digitala tjänster och telekom har till och med ökat jämfört med samma period förra året, skriver Sveriges Radio i samma artikel från maj.

Det är konsulterna som drabbats hårdast. Företagen måste redovisa besparingsåtgärder innan de kan ta del av stödåtgärder som exempelvis permitteringar. En av de åtgärderna brukar vara att göra sig av med konsulterna. It-konsulter som däremot sysslar med exempelvis drift står sig bättre än de som arbetar med utveckling då många företag inte vågar satsa på nytt, rapporterar Unionen.

Men det finns i ljus i sikte även för konsulterna.

– Jag har vanligtvis många processer igång, jag skulle uppskatta att 75 procent av min business har lagts på is. Samtidigt så startas det en del nya uppdrag för många bolag behöver fylla på med folk i höst, berättar Christina Martinsson på Dreamwork/TitanIT.

På konsultbolaget Gigstep rullar det på, om än i lite långsammare takt.

– Våra uppdrag inom IT har fortlöpt, dock är det färre nya än “normal-läge”, berättar Marie Norén på Gigstep.