Under vecka 32 och 33 arrangerar Cool Minds gratis sommarskola i programmering för unga mellan 8–15 år. Sommarskolan hålls på #Pixlapiren i Helsingborg från kl. 09–15 måndag–fredag. Varje kursomgång är en vecka lång.

För skolklasser och ungdomsverksamheter anordnas istället två timmar långa programmeringskurser under vecka 34.

På schemat står programmering i Scratch – närmre bestämt att bygga sitt egna spel i Scratch. Det blir även teori i ämnen som if-satser, loopar och variabler. Datorer och utrustning finns på plats.

Kurserna bokas via Cool Minds webbsida.

Cool Minds förhoppning är att kunna ta emot 30 privatpersoner och upp till 450 skolelever under dessa veckor.

“Vi samlar in anmälningar nu och har just nu tyvärr ganska få då vi kom ut lite sent, men vi hoppas på att kurserna blir fyllda”, skriver Marielle Sterner, verksamhetsledare på Cool Minds, i ett mejl till CyberInfo.

Vem står bakom projektet?

Det är Cool Minds som står bakom projektet – ett vetenskapslekland för barn och unga i Malmö. Deras syfte är att inspirera och väcka nya framtidsdrömmar inom naturvetenskap, IT och teknik. Under dessa veckor får de stöd av Helsingborgs kommun för att genomföra kurserna på #Pixlapiren.

Cool Minds grundades 2014 av Farzin Saber i syfte att skapa ett lärorikt lekland för barn och ungdomar. Cool Minds startades då som ett aktiebolag. Men på grund av svårigheter att få ihop den ekonomiska biten lade Cool Minds AB in om konkurs 2019-04-08. Föreningen Kort om samhället köpte upp konkursboet i maj, och är idag en och samma förening. De är nu i processen att byta namn till Cool Minds.

Föreningen kommer fortsätta att driva de projekt som tidigare fanns i föreningen Kort om samhället, till exempel Jalla Jalla en jul för Alla – en julfest för hemlösa och utsatta.

“Övergången har gått väldigt smidigt, då vi redan samarbetat mycket innan samt har en del gemensamma personer bakom”, skriver Marielle Sterner.

Framtid och förhoppningar

“På sikt hoppas vi på att få finnas lite mer permanent i Helsingborg. Helsingborg är en fantastisk stad och vi har redan hunnit få ett väldigt positivt intryck av hur kommunen arbetar. Vår önskan är att kunna expandera vårt koncept med vetenskapskurser, –kalas och drop in så att barnen i Helsingborg också kan få ta del av det!”, skriver Marielle Sterner om deras förhoppningar inför dessa veckorna i Helsingborg.