Affinitys prisvärda program
Det finns alternativ till Adobes dyra programsviter för kreativt skapande. Affinity har tre program som alla kan mäta sig med Adobes motsvarigheter. Dessa är Affinity Photo, Affinity Designer och Affinity Publisher.
Bild: Uwe Baumann
Affinity Photo är deras fotoredigeringsprogram och är en motsvarighet till Adobe Photoshop. Vilket program man anser vara bättre är en smaksak. Priset skiljer sig dock en del. Affinity Photo kostar 649 kr i engångskostnad. Adobe Photoshop går inte längre att köpa fristående, utan går bara att få tag på via deras Creative Cloud-prenumeration. Det billigaste alternativet som är tillgängligt i skrivande stund är 120 kr i månaden.
Affinity Designer är deras vektorgrafikprogram. Det motsvarar Adobe Illustrator. Priset för Affinity Designer är detsamma som de övriga Affinity-programmen, 649 kr i engångskostnad. Detta kan jämföras med Adobe Illustrator som just nu kostar 240 kr i månaden för den billigaste planen.
Affinity Publisher är deras desktop-publishingprogram. Motsvarande program från Adobe är InDesign. Priset för Affinity Publisher är detsamma som de övriga Affinity-programmen, 649 kr i engångskostnad. InDesign å andra sidan kostar 240 kr i månadskostnad.
Adobes alla kreativa program går dock att få som en del av deras Creative Cloud-erbjudande för cirka 500 kr i månaden. Då ingår bland annat även Acrobat Pro, Premiere Pro, After Effects, Lightroom, Dreamweaver och en rad andra program.
Vilket som är de bästa alternativen, Adobe eller Affinity, är en smaksak. Jag har aldrig själv testat varken Illustrator eller InDesign. Jag har däremot använt Affinity Designer, Photo och Publisher i cirka ett år och är helnöjd. En fördel som Affinity har är deras koppling mellan program. Behöver man redigera ett foto i exempelvis Publisher kan man göra det direkt med Affinity Photo – inifrån Publisher.
Tyvärr finns inte några av Affinitys program tillgängliga för Linux, utan bara för Windows och macOS. Bortsett från avsaknaden av Linuxstödet är Affinitys program riktigt trevliga att arbeta med. De är relativt små jämfört med många andra liknande program. De laddar snabbt och flyter på bra – även i virtuella maskiner där jag själv använder programmen.
Du hittar Affinity-programmen på affinity.serif.com.
Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.
Relaterade artiklar
-
DOSBox för att programmera gamla personsökare
DOSBox kan användas till betydligt mer än bara gamla spel. Ett intressant användningsområde är att kunna använda gamla DOS-program för att programmera diverse enheter över serieporten. Oftast behövs inte ens en serieport, istället går det att använda en USB-serieportsadapter.
-
Drifta din egen molnlagring med Seafile
Seafile är ett program med öppen källkod för att synkronisera och lagra filer. Det kan liknas med ett privat Dropbox. Seafile har både en webbklient och klienter för Linux, Windows, macOS, Android och iPad/iPhone.
-
QCAD – ett prisvänligt CAD-program
AutoCAD är det mest populära och välkända CAD-programmet, men det har en stor prislapp. Cirka 21 700 kr inklusive moms per år. Men det finns alternativ. QCAD är ett av dem och kostar cirka 430 kr i engångssumma.
-
Felsök nätverk med MTR
MTR, förkortning av My Traceroute är ett litet smidigt verktyg som kombinerar vanliga ping och traceroute till ett effektivt verktyg för felsökning av anslutningar. MTR är licensierat under GNU GPL och finns för både Linux, FreeBSD, OpenBSD och Windows. I Debian installeras MTR med
apt-get install mtr
, i FreeBSD medpkg install mtr
och i OpenBSD medpkg_add mtr
. MTR finns både med och utan ett GUI.
Senaste nyheterna och inläggen
-
Avlyssna trafik på servern med Wireshark och TShark
Wireshark är ett ovärderligt verktyg för att felsöka nätverkskonfigurationer, applikationer, API:er, demoner och mycket annat. I kombination med
tshark
kan vi dessutom avlyssna trafiken på en server i realtid. -
Mysig stämning på sommarens första demoparty
I helgen var det Reunion 2024 i Kvidinge Folkets hus, sommarens första skånska demoparty. Partyt organiserades av Jesper “Skuggan” Klingvall. På plats fanns ett 30-tal besökare.
-
Sommarens skånska demopartyn
Årets sommar bjuder på två skånska demopartyn. Först ut är Reunion i Kvidinge den 28–30 juni. Därefter är det Pågadata i Örtofta den 9–11 augusti.
-
Riskerna med BankID som ingen pratar om
BankID är ett säkert och smidigt sätt att identifiera sig online. Men i takt med dess ökade popularitet och användning har det blivit en svag länk – en single point of failure – på mer än ett sätt.
-
Polisernas fängelsedomar står fast
Efter tre år är målet mot de två poliser som olovligen tog sig in i en berusad mans bostad i Landskrona och misshandlade honom klart. Högsta domstolen beslutade den sjätte mars att avvisa överklagan. Fängelsedomarna för poliserna står därmed fast.
Utvalda artiklar
-
Mysig stämning på sommarens första demoparty
I helgen var det Reunion 2024 i Kvidinge Folkets hus, sommarens första skånska demoparty. Partyt organiserades av Jesper “Skuggan” Klingvall. På plats fanns ett 30-tal besökare.
-
Datorparty i Landskrona
I helgen höll Syntax Society sitt årliga sommarparty. Platsen var en källarlokal i Landskrona där ett femtontal personer medverkade.
-
Det första Pågadata har ägt rum
I helgen ägde det första Pågadata rum – uppföljaren till Gubbdata. Platsen var Folkets Hus i Kvidinge. Organisatör av partyt var Johan “z-nexx” Osvaldsson med hjälp från Jesper “Skuggan” Klingvall. Partyt hade över 100 anmälda deltagare.
-
Även hovrätten fäller poliserna för att ha satt dit oskyldig
Hovrätten fastställer straffet för de två poliser som förra året dömdes till vardera ett års fängelse av Lunds tingsrätt för att ha misshandlat och satt dit en oskyldig man. De båda poliserna ska även betala skadestånd till mannen.
-
Retroloppis i Påarp
Idag var det retroloppis hos Andreas Nilsson i Påarp. På baksidan av huset fanns hundratals spel uppradade på långa bord. Trots friska vindar och sval temperatur var loppisen välbesökt.
CyberInfo Sverige är ett it- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.